„Na vánočky teď v menších dávkách zaděláváme třikrát denně," přibližuje výkonný ředitel Karel Heis s tím, že vánočkové těsto má jednu z nejdelších dob kynutí. To potvrzuje i to, že dříve jej lidé nechávali kynout přes noc.

V pekařství se o to dnes stará tzv. kynárna, uzavřený prostor, v němž je vytvořeno vhodné klima pro nakynutí těsta. Kynutí zde trvá zhruba dvě hodiny. Bochníky těsta s rozinkami poté putují do děličky, která hmotu rozdělí na malé buchtičky. (Hlavním důvodem je dodržení gramáže konečného produktu.) Z každé z nich pak lis předpřipraví válečky, jichž se už chápou místní pekařky.

Každý z nich rozválí do přiměřeně dlouhých špičatých pramenů, které po spojení zatěžkají kilovým závažím. Jedná se o pekařský fígl, díky němuž budoucí vánočka při pletení pěkně drží na místě. „Důležité je nepoplést si na začátku pletení ruce," říká s úsměvem Pašková.

Kromě klasických vánoček ženy vytvářejí také nejrůznější podkovy, věnce či vánočky nadstandardních rozměrů dlouhé více jak půl metru. Především v době Vánoc si takto netradiční pečivo objednávají firmy, které je dávají darem svým obchodním partnerům.

 

Upletené vánočky opět putují do tzv. kynárny, z ní pak potřené vajíčkem a posypané mandlemi do olejové pece. Ta díky horkému oleji proudícímu v potrubí zajišťuje rovnoměrnější teplo, než jakého je možné dosáhnout v domácí troubě. „Úplně nejlepší jsou staré kamenné pece, které díky své robustnosti dlouho udrží stálou teplotu," vysvětluje Heis.

A jaký tip mají na pečení vánočky zkušení pekaři? Začít těsto péct při vyšší teplotě a zhruba po polovině předpokládaného času pečení teplotu snížit, vánočka pak musí hlavně chytit barvu. V pekárně se dnes o vše opět postará pec, stačí jen navolit režim pečení vánočka.

Zlatavě upečená vánočka putuje do zchlazovacího boxu, v němž vystydne, a je připravena na rozvoz do prodejen.

Historie vánočky

Vánočka symbolizující Ježíška zabaleného v plence se peče od 16. století.
Původně ji směli péct pouze pekaři, kteří pak svůj výrobek dávali darem.
Doma si lidé vánočky začali péct o dvě století později.
Původně se vánočka pekla ze šesti pramenů, později z devíti, nyní ji pekaři pečou opět ze šesti.